Fransa’da çiftçiler evlerine dönerken protestolar tüm Avrupa’ya yayıldı

admin

T24 Dış Haberler

Adil fiyat talebiyle protesto başlatan çiftçiler Belçika ile Hollanda arasındaki sınırı kapatırken, Fransa’daki çiftçiler hükümetin uzlaşma yoluna gitmesinin ardından ülke çapındaki ablukaları kaldırmaya başladı.
 
Fransa’dan Polonya’ya kadar çok sayıda Avrupa ülkesinde çiftçi protestoları yayılmaya başladı ve Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğiyle mücadele çabasının tarım üzerindeki etkisi, artan maliyetler ve yurt dışından gelen rekabet konusundaki gerilimleri açığa çıkardı.
 
Çiftçiler, yakınlardaki bir zirvede AB liderlerinden koşulları iyileştirme talep ederken, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’na yumurta ve taş atıp havai fişek patlatıldı. 
 
Belçikalı ve Hollandalı çiftçiler, kamyonların İngiltere ve diğer yerlerden araç ve taze ürün ithalatını durdurarak, limana giriş ve çıkışını engelledi. Ülkeler arasındaki birçok sınır kapısı da kapatıldı. 
 
Araç teslimatları engellenen otomobil üreticileri arasında Tesla da vardı. Bir liman sözcüsü, limanın kapasitesinin rıhtımda mahsur kalan araçlarla hızla dolduğunu söyledi.
 
Belçika Başbakanı Alexander De Croo çiftçilere ablukaları kaldırma çağrısında bulundu.
 
Fransız çiftçiler, hükümetten aldıkları taahhütlerin ardından Fransa’nın başkentine giden birkaç otoyol başta olmak üzere, Fransa genelinde birçok bölgede saman balyalarından yapılmış barikatları kaldırmaya başladı.
 
Çiftçiler birliğinden üst düzey bir yetkili olan Jerome Despey, “Barikatlar bölge bölge kaldırılıyor. Bazıları hâlâ yerinde ancak yavaş yavaş sabah kaldırılacak” dedi. 
 
Fransız çiftçiler, Başkan Emmanuel Macron hükümetinin, traktör dizeline uygulanan vergi katkılarını artırma planlarının iptal edilmesi ve nadasa bırakılan arazi kurallarına ara verilmesi vaatlerini yerine getirmesi için baskı uyguladı. 
 
Yunanistan hükümeti, daha ucuz elektrik ve sel nedeniyle kaybedilen mahsul ve hayvanlar için çiftçilere destek olmak amacıyla tarımsal dizele uygulanan özel vergi indirimini de bir yıl uzatacağını söyledi.
 
Fransa Tarım Bakanlığı, önlerinde daha sıkı çalışmaların olduğunu söylerken, “Çiftçiler bize sonsuza kadar bedava geçiş izni vermediler” dedi.

 
 

Yorum yapın